Overslaan en naar de inhoud gaan

Conservator Daniel Soliman (collectie Egypte en Nubië) gaat in gesprek met drie Egyptische gasten. Wat betekent het oude Egypte voor Egyptenaren van nu? Welke rol heeft de oude cultuur in de hedendaagse Egyptische maatschappij en kunst?

Wat betekent het oude Egypte voor Egyptenaren van nu? Welke rol heeft de oude cultuur in de hedendaagse Egyptische maatschappij en kunst? En hoe wordt de beeldtaal van het oude Egypte strategisch ingezet, door zowel machthebbers als hun tegenstanders? Conservator Daniel Soliman (collectie Egypte en Nubië) gaat in gesprek met drie Egyptische gasten, die zich vanuit verschillende vakgebieden bezighouden met deze vraagstukken.

  • datum: vrijdag 11 november 2022 (aanmelden)
  • tijd: 19.30 – 21.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • toegang: gratis (u kunt vrijwillig doneren)
  • voertaal: Engels

Het publiek is van harte uitgenodigd om na het gesprek vragen te stellen en ideeën te delen.

Imperiale machten

Het gesprek vormt een interventie in het reguliere museumprogramma: meestal staat de bestudering van de oudheid centraal in het museum, maar nu ligt de focus op de relatie tussen hedendaags Egypte en haar erfgoed. Én de rol die de westerse egyptologie hierin gespeeld heeft: tijdens een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw zorgden imperiale machten ervoor dat de bestudering van het oude Egypte buiten bereik van de meeste Egyptenaren kwam te liggen. In museumcollecties als die van het Rijksmuseum van Oudheden zie je mede daardoor nauwelijks iets terug van het moderne Egypte.

Identiteiten van de hedendaagse Egyptenaren

Het oud-Egyptische erfgoed speelt op verschillende manieren juist een grote rol in de identiteiten van de hedendaagse Egyptenaren, stellen de sprekers. Van het alledaagse tot lokale festiviteiten, en een nauwe band met oud-Egyptische kunst. In de jaren 1920 en 1930 gebruikte de nationalistische, anti-koloniale beweging het oude Egypte om alle Egyptenaren te verbinden. En ook de huidige overheid zet het oude verleden vaak in als symbool voor nationale eenheid. Vanuit dat licht bezien is het oud-Egyptische erfgoed zeer nauw verbonden met het hier en nu van Egypte.

Sprekers

  • Basma Hamdy: adjunct-hoogleraar Grafisch Ontwerp aan de Virginia Commonwealth University in Doha (Qatar) en gastcurator van de fototentoonstelling Toetanchamon op het Tahrirplein
  • Heba Abd el Gawad: egyptoloog en onderzoeker bij het project Egypt’s Dispersed Heritage: Views from Egypt, UCL Institute of Archaeology (Londen)
  • Sara Sallam: kunstenaar, ontwerper, schrijver, visueel onderzoeker, boekenmaker en onderwijsspecialist

Moderator

  • Daniel Soliman: conservator collectie Egypte en Nubië van het Rijksmuseum van Oudheden