Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekijk de nieuwe expositie 'Bird language'!

Helena Nikonole is nieuwe media kunstenaar, curator en onderwijzer. Ze woont momenteel in Istanbul. Haar interesses liggen bij hybride kunst, bio-semiotiek en AI. Een gedeelte van haar werk is gefocust op een utopische toekomst na het uitsterven van de mens (zoals wij die kennen). Een ander gedeelte is juist gefocust op het dystopische heden en dient als een kritische blik op technologie. 

Nikonole's vorige project heet Quorum Sensing. Tijdens dit project werkte zij samen met moleculaire bioloog Lucy Ojomoko om kunst te maken gebaseerd op een onderzoek over bacterien. 
Dit was niet zomaar een onderzoek: het onderzoek had namelijk als doel om bacterien bepaalde geuren af te laten geven. Geen slechte geuren, zoals je misschien verwacht van bacterien, maar goede. Zo probeerde het onderzoeksteam E.coli naar munt te laten ruiken en bacterien op de menselijke huid naar bloemen. Een heel boeiend project dus! Maar ook heel erg handig! Als het het team zou lukken om bacterien permanent naar iets specifieks te laten ruiken, zouden ziektes herkent kunnen worden met je neus!

In het verleden heeft zij tevens projecten gehad over AI, gezichtsherkenningssoftware en digitalisering. Als je meer wilt weten kun je hier haar website bezoeken. 

In 2022 heeft Nikonole al exposities in Polen en China gehad. Tijdens de Artscience Week komt zij ook met haar werk naar Nederland toe! Haar werk zal tussen 16 en 18 september 2022 te bewonderen zijn in Leiden tijdens de expositie 'Bird Language'. 
De opening vindt plaats tussen 18:00 en 20:00 op 16 september. Vooraf aan de opening is er een mogelijkheid om met de artiest te spreken tussen 17:00 en 18:00. 

Op 17 en 18 september is de expositie open tussen 13:00 en 19:00
Op 17 september 2022 is er tevens een workshop die door Helena Nikonole wordt gegeven. Klik hier om daar meer over te leren. 

Bird Language draait om de mogelijke communicatie tussen technologie en de natuur. Kan een mens zelfs helemaal niet betrokken zijn bij die communicatie? Tijdens dit project is er een AI-stelsel getraind door te luisteren naar de geluiden van nachtegalen. Hierdoor werd het mogelijk om de AI met vogels te laten communiceren zonder menselijke invloed. Het algoritme herkent patronen en categoriseert bepaalde geluiden, waardoor het nu als een soort 'vertaler' van nachtegaal-taal functioneert. Dit project is zeer bijzonder om als audiovisuele kunst mee te maken. 

Locatie 

EST Art Foundation
Papegaaisbolwerk 20
2312LW, Leiden